קשיים והפרעות שינה אצל תינוקות
הגיל הרך, התפתחות תינוקות
הפרעות שינה אצל תינוקות – יש דבר כזה?!
תלוי את מי שואלים… כמעט כל אמא או אבא טריים יספרו לכם, בעיניים טרוטות מעייפות, על כמה שקשה להרדים את התינוק החמוד שהצטרף לחייהם לא מכבר. ואכן, אם יש משהו שמשגע, אבל ממש משגע אותנו, ההורים, אלו הן ההפרעות החוזרות ונישנות לשנת הלילה שלנו מאז שהפכנו לאמא/אבא. כי מי יכול לחשוב/לחייך/לתפקד אחרי לילה לבן?!
אז מה אפשר לעשות כדי לקבל את הלילה שלכם בחזרה? – אפשר להבין מה עובר על התינוק שלכם, בשלב שבו הוא נמצא, ולהכיר את העובדות הקשורות בקשיי שינה אצל תינוקות*. עובדות! ולא מיתוסים נפוצים ושגויים.
יאללה, נצא לדרך עם מיתוסים מס. 3 ו- 4 (את השניים הראשונים פירסמתי כאן, במדקפה – כדאי לקרוא ולהתעדכן).
מיתוס מס. 3 – תינוקות אינם נרדמים בכוחות עצמם:
ובכן, לא בדיוק. גילינו שהירדמות היא יכולת נלמדת – גם ביולוגית וגם מנטלית. ביולוגית. ומבחינה מנטלית, טוב, פה גם אנחנו ההורים נכנסים לתמונה. קחו אוויר ותקראו לאט את השורה הבאה: אתם לא קובעים מתי התינוק שלכם יירדם.
אתם כן יכולים לקבוע שגרת יום שבה יש שעות שינה קבועות, ובהחלט כדאי שתארגנו לו סביבה מעודדת שינה, נטולת גירויים קופצניים וקולניים (לא התכוונתי לסגור את הטלוויזיה בסלון או להלך על בהונות, אבל כן להרחיק אטרקציות ומשחקים רעשניים מהמיטה), למצוא מה מרגיע אותו ולאפשר לו זמינות לדבר הזה. "הדבר" הזה יכול להיות מוצץ, חיתול טטרה קשור ברפיון שמונח ליד ראשו, דובי נעים וקטן. כל דבר שהתינוק למד להתיידד איתו במשך היום, מוצא חן בעיניו ויהיה עבורו מקור נחמה כשקשה לו לבד. תשמחו לגלות, שכשהתינוק מפותח דיו להרים בידיו חפצים ולהכניסם לפה – הוא יוכל לקחת בעצמו את המוצץ או את חפץ המעבר (וזה מושג רחב ומעניין שצרה היריעה לפעם הזו) – אז נא להתאפק, ובמקום להכניס לו את המוצץ לפה, תסמכו עליו שיילמד לעשות זאת בעצמו. אולי לא על הפעם הראשונה… אבל הי, גם את רומא לא בנו ביום אחד. כן כדאי לדאוג שהמוצץ לידו, זמין ונגיש. אפילו לתת לו ביד או לקרב אליו. אבל עד כאן. הוא ייקח את זה מכאן – תרתי משמע.
ועוד דבר לתינוקות הבוגרים יותר – תינוק שיכול להיעמד בכוחות עצמו, נא להניח במיטה ולא להשכיב. נתעכב רגע על הניואנס הזה – כי תכל'ס מה זה משנה? אה! זה משנה הרבה. ראשית, זכותו להחליט מתי הוא מניח את הראש. שנית, זכותו להחליט שהוא מתרומם שנייה אחרי שהשכבתם אותו. והוא יתרומם. תאמינו לי… .ושלישית, וזה הכי חשוב – הוא מסוגל בכוחות עצמו לבחור לשכב. מה אתם כן יכולים לעשות ? לומר לו שעכשיו לילה והולכים לישון ולטפוח קלות על המזרן ולומר או לסמן " בוא, שים ראש…."
מיתוס מס. 4 – למניעת הפרעות שינה, חייבים להנחיל שגרה וסדר יום קבוע ממש מההתחלה:
לא בדיוק. בשלשה החודשים הראשונים שלו מחוץ לרחם, התינוק עוד בהתמודדות עם העובדה שהוא בחוץ. קוראים לזה טרימסטר רביעי. הוא עדיין בהסתגלות מאד ראשונית. האמת, גם את, אמא, עדיין בהסתגלות וקליטה של המצב החדש. אפשר להבין. ומה אח"כ? למעשה, אין לוח זמנים נוקשה שיש להקפיד עליו אבל אפשר להתחיל ולהנחיל הרגלים קבועים בשעות קבועות, שיאותתו לתינוק מה הולך לקרות, מה בא אחרי מה. זה מקנה תחושת רצף וודאות. גם לו וגם לכם. ככה, לא צריך להמציא את הגלגל מידי יום….
————————————–
עד כאן להפעם 🙂
התכוננו לטיפ מס. 5 ו-6, שישברו עוד כמה מיתוסים שגויים, ממש בקרוב….- כדאי לעקוב!
שיהיה רק טוב ולילות שפויים….
————————————
עירית חן-מלמד
M.S.W, מנחת קבוצות אימהות ותינוקות אחרי לידה
052-2580462/ אנימא-מקום של אימהות/ביתן אהרון
* מתוך מיפגש הורים אשר התקיים אצלנו עם חמדה איצקוביץ, יועצת שינה, בנושא שינה של תינוקות.
מיפגש הורים נוסף, בנושא תזונת תינוקות ומעבר למוצקים יתקיים ב16/1/15. בהרשמה מראש בלבד אצל עירית.
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/madcafe1/domains/madcafe.co.il/public_html/wp-content/themes/madcafe/single.php on line 259
"תפסיק לצעוק כל הזמן!!!" "תמיד אתה צריך להיזכר
הכל אני יכול בחופש הגדול...?! דווקא בתקופת חופשת הקיץ
כמה שליטה יש לך על הלידה שלך? כל
לשחרר או להחזיק? שאלת השאלות שמלווה כל הורה
חופשת פסח בלי הילדים... - איך להתכונן? הפעם הראשונה
מעבר למוצקים – 5 טיפים שכדאי לדעת רגע
מי אמר לישון!!! ולא נתנו לו....? אז, אם
הפרעות שינה אצל תינוקות - יש דבר כזה?!
ייעוץ שינה לתינוקות בבית לאמהות מדי חודש, אנימא-מקום
לקראת הלידה הצפויה, עולים לעתים לבטים אודות האדם
תינוקת חדשה נשאלתי על ידי אמא שילדה לא
בדיקת הריון: הרגע בו הכל משתנה אילו יכולתם
ובן רגע הפכת לאם... לתינוק מוחשי וממשי. את