אאוץ, הוא נשך אותי!
הדרכת הורים
מדוע ילדים נושכים, כיצד נתמודד, ובאילו דרכים נוכל לשים לכך סוף בבית ובגן.
אולי יצא לכם להכיר את הסצנה הזו – הילדים משחקים יפה בזמן שההורים משוחחים להם בקרבת מקום, כשפתאום – צרחות אימה!! הילד שלך נשך מישהו, או אולי נשכו את ילדך.
כשאצלי זה קרה – דווקא מצאתי את אמא שלי צועקת "אאוץ', הוא נשך אותי!!" ובן השנתיים השאיר לה סימן לא רע בכלל על הרגל…
אי אפשר להתעלם מהתנהגות שכזו. אם הפעוט שלך נושך, צריך לטפל בכך. אם לא, מישהו יפגע. עבור הילד הננשך, הנשיכה לא רק כואבת, אלא עשויה אף להיות טראומטית.
מדוע הפעוט נושך?
ראשית, יעזור להבין את הפעוט. נשיכה עשויה לנבוע ממספר סיבות. כעס, ריגוש, תסכול ואף עייפות יתר – כל אלו הינן סיבות מאד שכיחות.
ילד קטן יכול פשוט לבחון את יכולות גופו "וואו, תראו מה אני יכול לעשות עם השיניים האלו שלי!!!". נשיכה של משהו הינה דבר טבעי – כשיש לך פתאום סט יפה של שיניים…
ילד עם יכולות תקשורת מוגבלות עשוי לנשוך משום תסכול כאמצעי הבעה עצמית. לפעמים נשיכה הינה אמצעי להשגת תשומת לב, היות והיא משיגה תשומת לב נהדרת מזה שננשך ומהמבוגרים שנמצאים בקרבת מקום.
אם הילד נושך, לא משנה מה הסיבה, סביר מאד להניח שהתפללת שהשלב הזה יעבור מאד מהר ותהית מה את יכולה לעשות עד שהשלב באמת יחלוף.
חשוב מאד לקחת בחשבון את גיל הילד הנושך וההבנה שלו את הסיטואציה בהקשר לדרכים השונות בהן ניתן להתמודד עם עניין הנשיכות.
דרכים בהן ניתן לשים סוף לנשיכות
- התייחסו קודם כל לילד שננשך. הילד הנושך לא צריך להיות הראשון לקבל את תשומת הלב. תתמודדו איתו אחרי שטיפלתם קודם כל בילד שנפגע. הילד הנושך יביט בינתיים כיצד אתם מטפלים בילד שננשך באמפתיה וברכות.
- גרמו לילד שנשך לעזור לטפל בילד שננשך: הוא יכול לעזור לשטוף את הנשיכה, להחזיק את הקרח וכיו"ב. תראו לו את סימני הנשיכה שנגרמו לננשך.
- ציינו בפניו "אסור לנשוך, נשיכה כואבת, אסור לנשוך" בכל פעם שהילד נושך.
- הילד הנושך צריך לשבת בצד ולחשוב על מעשיו מספר דקות, בעוד הילד שננשך חוזר לשחק.
- במקום להשתמש במונח "פסק זמן"/"חדר הרגעות" הבהירו לו "כאשר אתה נושך, אתה תפסיד זמן משחק כדי לחשוב על הכאב שגרמת לאחיך/חברך". עבור ילד – המילים הללו בעלות משמעות רבה יותר מאשר מינוחים כגון "פסק זמן".
- עצרו כל סוג של משחק שכולל נשיכות בסביבה הביתית. אם אתם נוטים לשחק איתו בנשיכות עדינות של אוזניו/אצבעות ידיו/אצבעות רגליו וכדומה – זה שולח לו מסר כפול, ורק מבלבל אותו יותר. הילד רואה את מה שאתם עושים ומחשיב זאת כדרך כייפית וחיובית להביע חיבה. זה מאד טבעי שהוא ינסה זאת גם על אחיו/חבריו. הפעוט אינו יכול להבחין בין נשיכה "מקובלת" לכזו שאינה מקובלת.
- הקריאו לו ספרים שאינם מעודדים נשיכות כמו "יובל כבר לא נושך בכלל"
- השגיחו על הילד הנושך כשהוא משחק עם חבריו/אחיו ואל תשאירו אותו ללא השגחה עד שהשלב הזה יעבור
- בגן/בביה"ס בקשו מהצוות שישגיחו עליו עד שהשלב הזה יעבור. כאן הילד יצטרך להיות עם המורה/הסייעת/הגננת בזמן שהיא מתעסקת בפעילות השוטפת שלה, והוא יחמיץ את זמן המשחק עם שאר הילדים.
- אם הוא נושך רק כשאת מפנה את הגב או לא נמצאת בחדר, זה פשוט אמצעי להשגת תשומת לב או תגובה.
- אם הילד עושה זאת עבור תשומת לב, דאגו לתת לו תשומת לב רבה במהלך היום. ילדים ממש אוהבים זאת! ילדים שלא מקבלים מספיק תשומת לב – יעשו הכל כדי להשיגה – אפילו בצורה שלילית. קראו יחד ספר, עזרו לו לפתור פאזל, ציירו יחד, אפילו עשיית מטלות בית יחד הינה פתרון נהדר (לדוגמה פיזור מוצרים אחרי קניות, פיזור כביסה וכיו"ב). אף אחת מהפעילויות הללו לא לוקחת הרבה זמן – והן בעלות אפקט חיובי גדול מאד על הילד ועל הקשר שלכם איתו.
- הזכירו לו כל הזמן כי "שיניים הן לאכילה, לא כדי לנשוך"
- כשאתם נתקלים בהתנהגות חיובית של הילד הנושך, תנו לו מחמאות ועידוד.
- כשאתם בסיטואציה בה הילד נשך את אחיו – רדו לגובה העיניים של הילד הנושך והסבירו לו מה הננשך מרגיש. זה עשוי ללמד אותו חמלה ואמפתיה.
- חפשו אחר דפוסים בהרגלי הנשיכה. זה קורה בזמנים מסוימים? כשהוא רעב/עייף?
בדרך כלל כשפעוטות נושכים – יש לכך סיבה. זכרו שבלי קשר לסיבה עצמה, יש להסביר לילד שזה לא מקובל, להיות עקביים בתגובה ובדרך הטיפול.
לעולם, אבל לעולם(!!) אין לנשוך ילד בחזרה "כדי ללמד אותו איך זה מרגיש". אין שום סיבה מוצדקת לגרום לילד כאב, גם לא כדי להעביר מסר כלשהו. תמיד יש דרכים עדינות וברורות לטפל בהתנהגות לא רצויה.
כל הדרכים המצוינות לעיל הינן בגין סיבות התנהגותיות.
אם יש לכם סיבה לחשוב שמדובר בסיבה בריאותית בגינה הילד נושך, כגון בעיה חושית, יש להתייעץ עם הרופא המטפל.
הצטרפו לדף הפייסבוק שלי לקבלת טיפים נוספים
https://www.facebook.com/SigalParentalGuidanceAndSleepConsultant?fref=ts
מדוע ילדים נושכים, כיצד נתמודד, ובאילו דרכים נוכל
אחד מהאתגרים הגדולים ביותר של הורים לתאומים הינה
ניסיונות הבריחה של התאומים שלי מהלול החלו לקראת
גיל ההתבגרות הינה תקופה מאד מאתגרת, הן עבור הילד
החלטתם לגמול את הילד מחיתול, נהדר. האם בדקתם
חשיבה חיובית בהורות? בואו נודה בזה, הורות יכולה