"אמא, אני מפחד/ת…" – הנחיות להורים במצב חירום.
הדרכת הורים, ילדים והמצב הבטחוני
בימים אלה של שיגרת חירום, ימי מבצע "צוק איתן", ימים בהם נשמעות אזעקות בכל רחבי הארץ, ימי החופש הגדול שהתערבבו לנו בהוראות פיקוד העורף – אנו ההורים נדרשים להתמודד מול ילדינו עם מצבים חדשים שבהם מביעים הילדים חששות, פחדים, לחץ וחרדה. כיצד נכון לנהוג ולהגיב בימים אלו, על מנת לתת לילדים את תחושת הרוגע והביטחון ואפילו לנצל את הימים הללו להעלאת חווית הביטחון של ילדינו?
אנחנו הדוגמא, מקור הביטחון והרוגע של ילדינו – זוכרים את המקרה שבו הילד נופל, מקבל מכה, מסתכל עלינו ההורים לבדוק איך אנו מגיבים, ורק אחרי שהגבנו הוא מתאים את התגובה שלו: אם אנחנו נבהלים ונלחצים יבוא הבכי ההיסטרי, בעוד שאם נזרוק לו מבט רגוע "ראיתי שנפלת, כל הכבוד שאתה מתגבר" – הילד ימשיך בענייניו ויתעלם מהמכה. זוכרים? כך בדיוק קורה בזמן האזעקות. הילדים מסתכלים עלינו ההורים כדי לדעת האם עליהם להילחץ ולהיבהל, או ש"הכל יהיה בסדר", ואין צורך להיבהל. חשוב לזכור שיש לנו אחריות לילדינו, ותפקיד משמעותי בהרגעת הילדים. אם אנחנו לחוצים ולא רגועים – בואו נדאג להרגיע את עצמינו (נשימות, מים קרים, או כל דבר שמרגיע אותנו) כדי שנוכל להיות מקור הביטחון והרוגע לילדינו.
לדבר על המצב, לתת להם דרך ומקום לבטא את רגשותיהם – חשוב לשוחח עם הילדים על המצב, לתווך להם את המציאות הקיימת בצורה עניינית, להתאים את המידע לגיל הילדים, לא להפחיד אותם, (לא חייבים להשאיר את הטלוויזיה כל הזמן דולקת עם עדכוני התקפות הטילים) לזכור שיש להם דמיון מפותח. כדאי להקשיב להם, לעודד אותם לדבר על רגשותיהם, אפשר לתת להם לבטא את מה שהם מרגישים בציור או בכתיבה.
לשמור על שיגרה – שיגרה מקנה ביטחון ורוגע. במיוחד בימים אלה חשוב לשמור עד כמה שאפשר על שיגרת יום. לשלוח את הילדים למסגרות אם מתאפשר על פי הנחיות פיקוד העורף. יהיה לילדים טוב בחברת חבריהם והפעילויות במסגרות יעסיקו אותם ויגרמו להם הנאה. חשוב להקפיד על זמני הארוחות, חוגים אם יש, שעת שינה קבועה – הוודאות והידיעה של מה צפוי ומה יהיה מרגיעות ונותנים לילדים שקט נפשי.
להרגיע את הילדים – ישנן דרכים מגוונות להרגעת הילדים במצבי לחץ וחרדה: שירים, ריקודים, מוסיקה, משחקים, נשימות, פעילות גופנית, שימוש בדמיון (מקל קסמים שמגרש את הפחד, ספריי שמשפריץ אומץ), אפשר לדמיין מקומות שבהם נעים ובטוח לנו, אפשר להשתמש במגע (חיבוקים ארוכים, נשיקות). וכמובן אפשר להשתמש במילים: "צה"ל הוא צבא חזק והוא מגן עלינו מפני הטילים", "המצב הביטחוני הזה זמני ועוד מעט יסתיים".
לתת לילדים תפקידים ומשימות – כאשר הילדים יקבלו תפקיד במסגרת ההתארגנות במצב החירום, הם ירגישו חשובים, תורמים ויעילים, זה יתרום לתחושת הביטחון שלהם. אפשר לתת לילדים להיות אחראים להביא את המשחקים או את חיית המחמד לחדר המוגן. אפשר לשתף אותם בהכנת החדר וסידורו כך שיהיה נוח לשהייה. שיתוף הילדים יגדיל את תחושת השייכות והערך שלהם.
לסיכום זכרו שיש עיניים קטנות שמסתכלות עליכם בכל רגע, אתם ההורים מהווים דוגמא לילדיכם כיצד נוהגים במצבי משבר וחירום.
תמיד תוכלו לפנות לייעוץ מקצועי שיסייע לכם ויוכל לתת לכם הדרכה נוספת.
שיהיו ימים שקטים ובטוחים.
____________________
מנחת הורים ומשפחה בכירה במרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים
052-3575475.
קרא עוד על ילדים והמצב הבטחוני>>
* הירשמ/י עכשיו לניוזלטר madcafe וקבל/י עידכונים למייל *
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/madcafe1/domains/madcafe.co.il/public_html/wp-content/themes/madcafe/single.php on line 259
בעוד יומיים יחול יום הזיכרון לשואה ולגבורה. חלק
בימים אלה של שיגרת חירום, ימי מבצע "צוק
הורים יקרים, לרגל חג החירות, אני מקדישה את המילים
פיטורים במשפחה, הם אחד המשברים המשפיעים ביותר על
"מטומטמת!" "מפגר!" "טמבלית!" "מכוער!" שמעתם את זה בבית?
קבלו כמה טיפים שיעזרו לעבור חופש עם הילדים