האם כל יקיצה בבהלה שייכת להגדרה "ביעותי לילה"?
הגיל הרך, הדרכת הורים, ילדים
ביעותי לילה
הילדים הקטנים – פעוטות, מתעוררים בלילה פתאום בבכי, נראים מפוחדים ומתנהגים כ"לא מחוברים"….
זה קורה לכחמישה עשר אחוזים מהילדים הקטנים, פעוטות מגיל שנתיים ועד לגיל שש שנים. יקיצה כזאת מופיע לרוב בשלב הראשון של השינה, לפני שנכנסים לשינה עמוקה: בחלקו הראשון של "מעגל השינה" . וכאלו מתקיימים כמה פעמים במהלך הלילה. אלו אינם "ביעותי לילה" המתאפיינים בהתעוררות בבכי מתוך חלומות רעים בלילה ומושפעים לרוב מסיפורים או אירועים מפחידים שחווה הילד במהלך היום או הערב.
איך זה ניראה? הפעוט מתעורר פתאום בפחד, מתנשם, גונח, מתיישב במיטה, לעיתים נעמד, יכול גם לדחוף, להתהלך או להתנהג באופן מוזר. ניראה עצבני, מפוחד, מבולבל או סהרורי, יכול למלמל או לענות תשובות לא רלוונטיות לשאלות, אינו מודע לנוכחות הורה. ראה שהילד ער, אולם הוא למעשה נמצא בשינה עמוקה.
לא ניתן להעיר אותו בקלות בעת התקף זה היות וישנה חוסר יכולת זמנית לשוב להכרה במהלך שנת הלילה. אין מודעות והילד לא זוכר את ההתקף. אין בביעותי לילה משום סימן לבעיה פסיכולוגית ולא נגרם נזק נפשי מהם.
"התקף" נמשך כמה דקות ולעיתים פרק זמן ארוך יותר ואחריו חוזר הפעוט לישון.
הגורמים לא ברורים לגמרי, אך נמצא קשר גנטי לתופעה. סיכוי להתרחשות ביעותי לילה גדל כאשר ילדים לא ישנים מספיק או כאשר שנתם משובשת כמו זמני הליכה לישון שאינם קבועים, הפרעות נשימה בשינה, מתח ולחץ. מצבי מחלה וחום גבוה, ולעיתים נטילת תרופות.
מה עושים?
לא להעיר – ניסיון להעיר את הילד יכול להחמיר את התגובה.
נוכחות ליד מיטתו הינה לשם הבטיחות כמו להחזיר בעדינות למיטה אם קם. ילדים שנוטים ללכת בשנתם – יש לדאוג לאמצעי בטיחות כמו נעילת דלתות, סגירת חלונות ועד התקנת אזעקה בדלת שתגיב כאשר קם.
יש לחפש בעיות שינה נוספות כמו קושי בהירדמות, יקיצות מרובות בלילה, עייפות וישנוניות במהלך היום.
* שגרת הרגלי שינה והקפדה על היגיינה של שינה יכולה להפחית את שכיחות הופעת ביעותי הלילה ולעיתים למנוע אותן: וודאו שהילד ישן מספיק שעות ובזמנים קבועים פחות או יותר.
אין טיפול לביעותי לילה אך אם התופעה חוזרת בתדירות גבוהה יש לפנות אל איש מקצוע.
"ביעותי לילה" –
מאופיינים ביקיצות בלילה עם בכי כאשר הילד לעיתים עדיין ישן או שהוא מתעורר בחרדה. שלא כמו בביעותי לילה, הילד מזהה את הסביבה ולכן גם את הסובבים אותו.
הגורם לכך הם חלומות עם תכנים מפחידים המופיעים במצב של שינה מלאה של הילד הסובל מהם. מופיע ב"שנת חלום" ( שנת REM), "סיוטי לילה" מופיעים לרוב אחרי גיל 3 שנים."סיוטי לילה" יכולים להגיע בתגובה לסרטים – סיפורים ומראות מפחידים, אירועים טראומטיים
הטיפול – במקרים אלו מומלץ להביא את הילד למצב ערות ולהרגיע אותו. שיחה על החלום שחלם, חיבוק – מגע.
.רצוי למנוע מילדים קטנים צפייה בסרטים מפחידים ובתכניות שאינן מתאימות לגילם. חשיפה למסכים שעתיים לפני השינה אצל ילדים קטנים משפיעה לרעה על איכות השינה (ר' מאמר ייחודי באתר זה).
לפני השינה – יש להקפיד על פעילות מרגיעה עם תכנים תואמים
אם הילד סובל לעתים קרובות מסיוטים , כדאי לנסות לבדוק מה המקור לחרדה שלו – במשפחה או מחוצה לה.
מוכר לכם? אתם מעוניינים שהילדים אכן יישנו מספיק? שלא יהיו "לילות לבנים?" לפתור את בעיות השינה של ילדיכם הקטנים? יש לכך מענה מקצועי!!
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/madcafe1/domains/madcafe.co.il/public_html/wp-content/themes/madcafe/single.php on line 259
כיצד להגן על עור הילדים מפני נזקי השמש?
שעות שינה מומלצות לילדים האם הגננת בפעוטון אמורה
ביעותי לילה הילדים הקטנים – פעוטות, מתעוררים בלילה
הורים יקרים עברנו לשעון קיץ וזה אומר שהבקר
נפצים לפורים - מתחפשים, חוגגים, שמחים ו... שומעים? בחג
תולעים בטוסיק, מה עושים? הפעוטות בוכים בהשכבה, "מגרד
התינוק מתעורר באי שקט ומרגיש לך שהוא "חם"...
כאבי אוזניים מהווים סיבה נפוצה להפרעות שינה בתינוקות
תינוקות ופעוטות שאינם ישנים, אלו המתקשים סביב ענייני
התינוק שוב חולה? לא ישן בלילה כי האף
תינוק "פורח" לא רק בט"ו בשבט; שלא כמו
עייפות יתר הינה גורם שכיח לבעיות בשינה בתינוקות
שינה משותפת עם ילדים, ובמיוחד שינה עם התינוק
איך משפיעים מסכים על שינה של ילדים? שעון