"הורים מתבגרים והכסף שביניהם" או: יקר מאוד להיות הורה של מתבגר
גיל ההתבגרות, להורים
מה צריך ללמד ילדים לגבי כסף וקניות, מדוע זה כל כך חשוב? מתי מתחילים ואיך עושים זאת נכון?
הילדים שלנו יקרים ביותר – תרתי משמע! בחברה המערבית המודרנית למתבגרים (ולהוריהם, בעיקר) ישנן הוצאות מגוונות רבות וגבוהות: בגדים ונעליים ( מותגים חובה!), מחשבים סמארטפונים ואביזרים נלווים, טלווזיה בחדר ושאר אמצעי הטכנולוגיה, בילויים ויציאות, מועדונים ומסעדות, נסיעות לאילת או לחו"ל עם חברים, המסע לפולין, רישיון נהיגה, אופניים או קורקינט חשמל, ווספה, אופנוע, גלשן ועוד ועוד ועוד.
העלייה ברמת החיים וההתפתחות הטכנולוגית הביאו לעלייה משמעותית ביותר בדרישות המתבגרים לכסף ולקניות ולהכבדה משמעותית ביותר על סל ההוצאות המשפחתי. זכרו שלעיתים מדובר על סכומים של אלפי ש"ח למוצר או לנסיעה אחת וסה"כ להוצאות מצטברות בסכומים של עשרות אלפי ₪!!
הורים רבים רואים בטעות את תפקידם כספקי שירותים ומוצרים עבור הילדים שלהם ובכך הם מחזקים בילדיהם תפישת עולם האומרת שהכל מגיע לי ואפשר לקבל הכל, רק צריך לבקש מבלי להתאמץ או לקחת חלק במימון באמצעות עבודה או ויתור על הוצאות אחרות.
מדוע ההורים נכנעים וקונים?
לעיתים ההורים פועלים מתוך קושי להתמודד ולהציב גבולות, בעיקר לעצמם ובפני הילד, מתוך תחושת אשמה "לכולם יש ורק לילד שלי לא יהיה?" מתוך רצון לפצות את הילד על חוסר זמן, סבלנות ותשומת לב שהוא מקבל (או לא מקבל) מהם, לפצות אותו על הילדות העשוקה שהוריו חוו כילדים, או רק כדי לזכות ב"שקט תעשייתי" זמני , עד לפעם הבאה.
בכל מקרה כשהמתבגר למד שכל מה שהוא מבקש הוא מקבל ושהכל מגיע לו ושלא צריך להתאמץ, זה מחזק בו את דפוסי ההתנהגות שלו, תובענות ועקשנות שבעזרתם הוא מתיש את ההורה ומשיג ממנו הכל.
התפקיד ההורי האמיתי
על פי תפישתי המקצועית, תפקיד ההורה הוא ללמד את הילד להסתגל למציאות, לקבל ולחיות בהתאם אליה, או לקחת אחריות ולפעול לשנות ולהשיג, תוך מאמץ, בכוחות עצמו, את מה "שחסר לו" ושהוא רוצה בחייו.
אחד התפקידים החשוב ביותר, המוטל על כל הורה, (יתכן שהורים רבים כלל אינם מודעים לו) הוא מתן חינוך פיננסי לילד. חינוך פיננסי משמעותו הכרה והפנמה של מושגי ייסוד הקשורים בניהול כסף בהתאם ליכולתו להבנתו של הילד החל מגיל 6. חשוב ללמד כל ילד בדיקת מחירים, תכנון ובקרה, בניית תקציב, השוואת הכנסות מול הוצאות ועוד.
כיצד מקנים לילד חינוך פיננסי?
ישנן פעולות רבות שהורים יכולים לבצע כדי להעניק לילדיהם את החינוך הפיננסי המושתת על ערכים רבים: אחריות, עצמאות, בגרות, צניעות ואיפוק, שליטה עצמית והסתפקות בקיים, ועוד.
את החינוך חשוב להקנות כבר מגיל צעיר עוד בטרם ילד מבין את המשמעות המופשטת שיש לכסף באמצעות דוגמה אישית. חשוב שהילד יראה בהורה אדם מיושב אחראי ומחושב ולא בזבזן קניין חסר גבולות שהרי אין מסר חזק יותר מהמודלינג שההורה משמש עבור הילד.
מומלץ לשוחח עם הילד
בנוסף חשוב שנשוחח מידי פעם עם הילד ונשאל אותו שאלות כגון: "מה אתה מתכנן לעשות עם הכסף שלך?" (דמי כיס או מתנות).
"בדקת במקום אחר אם המחיר לא נמוך יותר?" "האם אתה בטוח שתשתמש במוצר הזה וזה אכן מצדיק את ההוצאה?" "כמה כסף תוכל לתת מהחסכונות שלך כדי להשתתף בקניה" או "חשבת לעבוד כבבייסיטר, בטיולי כלבים, הדרכה בקייטנה ועוד כדי להרוויח כסף באמצעות עבודה?" (ולא עבודה על ההורים:) ).
חשוב לזכור, כמו תמיד הכל מתחיל בהצבת גבולות, בראש וראשונה, שלנו, ההורים לעצמנו ואח"כ לילדינו. יצירת הבנה, הסכמה, בקשר לדמי כיס על הסכום והמטרות (עדיף תקציב שבועי או חודשי), ועידוד מתבגרים לעבודה. לא! זה לא בהכרח פוגע בציונים אך כן מפתח במתבגר תחושת בגרות אחריות ועצמאות, תכנון זמן ובעיקר חריצות!
בסופו של דבר, כולנו רוצים כהורים, שהמתבגר שלנו יצא לחיים עם הבנה של חשיבות התחום הפיננסי האישי והמשפחתי, יכולת לשלוט בעצמו, בניהול התחום הפיננסי בחייו ובקניות שלו, ונכונות לפעול, להתאמץ ולעבוד כדי להשיג כסף למימון צרכיו הרבים ולמימוש רצונותיו היקרים כל כך.
הורים זכרו, חשוב שההורה המודרני יתן את דעתו על חשיבות נושא החינוך הפיננסי, יהיה ער וינצל כל הזדמנות שנקרית בפניו להתמודד בהצלחה וללמד את הילד שלו, את מה שבאמת חשוב ללמוד בחיים לקראת היציאה לחיים בוגרים ועצמאיים, לשמש לו כדוגמא אישית, להציב גבולות ולהשתמש מידיי פעם במילת הקסם – לא! (לטובת הילד ולא כנגדו!)
מזמין אתכם לפנות להגיב ולשאול באמצעות האתר, אשמח להתייחס לדבריכם:
_______________________________________
גדי רוזן
מרכז "משפחתי" לשינויים בחיי המשפחה המתבגר והפרט
אימון – טיפול במתבגרים וצעירים בתחילת דרכם בחיים
הדרכת הורים
בוגר מכון אדלר
מרצה ומנחה סדנאות בתחומי המשפחה ושינויים בחיים
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/madcafe1/domains/madcafe.co.il/public_html/wp-content/themes/madcafe/single.php on line 259
הורים מוטרדים רבים שואלים מה נכון לספר לילדים
מה קורה כשההורה והמתבגר ברוגז או אני והמתבגר שלי
"התבגרות" ("Boyhood") הוא סרטו החדש של הבמאי ריצ'ארד לינקלייטר
ההורים שלנו... הם פשוט מיושנים מתקופת הדינוזאורים, זקנים
מתוך העיתונות: "שתי ילדות טבעו למוות בבריכה בסביון"
גיל ההתבגרות אינו פשוט וגורם למתחים, פחדים, לחץ ובלבול לא
מהי הדרך להיות הורים טובים באמת? מה זה
מה צריך ללמד ילדים לגבי כסף וקניות, מדוע זה
אמא שואלת: הבן שלי בן 16.5 הוא לא
1. העניקו לילד תחילה שורשים כדי לגדול ולאחר מכן
מהם הקשיים והאתגרים הניצבים בפני המשפחה המודרנית בימינו?
7 טיפים להורות: 1. הורה יקר, "כשתהיה ילד"
הסתגלות לשינויים ולהתחלות חדשות במעבר מהגן לביה"ס ובמעברים