התמודדות עם פיטורים במשפחה
הדרכת הורים
פיטורים במשפחה, הם אחד המשברים המשפיעים ביותר על חיי הבית והמשפחה. האם וכיצד לספר לילדים? עד כמה לשתף ולערב את הילדים? וכיצד יכולה המשפחה להתמודד עם המצב?
השפעת הפיטורים על חיי המשפחה
ראשית צריך להבין את משמעות הפיטורים בחיי המשפחה. הפיטורים משפיעים באופן מיידי על המשפחה: מעמידים אותה במצב של חוסר וודאות, חוסר ביטחון, ולפעמים חרדה כלכלית קיומית. מצב שבו המשפחה צריכה לבצע שינויים בצריכה ושינויים בהתנהלות היומיומית. הפיטורים משפיעים על הילדים – על הרגשת הביטחון שלהם, על הביטחון שלהם בהורה המפוטר, הם נדרשים לבצע שינויים בחוגים, ברכישות, בהוצאות ובבילויים – מה שמשפיע על התחום החברתי שלהם. בנוסף, ההורה המפוטר, עלול להרגיש חסר ערך, מאוכזב מעצמו, וחרד לביטחון הכלכלי של משפחתו. הפיטורים משפיעים גם על ההורה שלא פוטר, שזקוק לתמוך בהורה המפוטר – תמיכה ברמה הרגשית. עליו להכיל את ההורה המפוטר, ואת הילדים המתרעמים על ההרעה בתנאי המחייה, כמו כן לעיתים עליו לקחת על עצמו להוביל את השינויים וההתאמות הנדרשים בבית במצב בחדש.
האם וכיצד לספר לילדים?
ראשית צריך לזכור שהילדים הם חלק מהמשפחה, הם רגישים למה שקורה בבית, הם רואים, שומעים ומבינים, לפעמים הרבה יותר ממה שההורים חושבים. לכן הסתרת המצב לא באה בחשבון. כאשר מסתירים מהילדים מצבי משבר, והם מבינים שמשהו קורה, לפעמים הדמיון והמחשבות שלהם עולים בחומרתם על תרחישי המציאות. ולכן רצוי לשתף אותם במצב, בצורה מותאמת לגילם.
מתבגרים -המתבגרים נמצאים בשלב של התבגרות, בתהליך של בניית זהותם מילד לבוגר. ובתהליך זה הם זקוקים מההורים שיתנהגו אליהם כמו אל בוגרים, שיכבדו אותם וישתפו אותם בדברים משמעותיים שקורים במשפחה, ובודאי שינוי של פיטורים. שיתוף המתבגר במצב נותן למתבגר הרגשה שרואים אותו כחלק חשוב במשפחה, שמכבדים אותו, שמתחשבים בדעתו. כדאי לספר למתבגר שההורה פוטר, ולשתף בשינויים שהמשפחה תצטרך לבצע כתוצאה מכך. חשוב לשמוע מה המתבגר חושב על כך, ומאד חשוב להכיל את הרגשות שיעלו מהשיחה: רגשות כמו כעס, עצב, אכזבה, רחמים עצמיים וכו'.
איך מתמודדים?
התמודדות המשפחה עם הפיטורים יכולה להיות הזדמנות להעצמת הילד והמתבגר: הילדים והמתבגרים יכולים לקחת חלק במתן רעיונות כיצד לסייע בהורדת ההוצאות והגדלת ההכנסות. כדאי לשאול את הילדים מה הם מציעים לפני שמנחיתים עליהם את הגזירות הכלכליות. הרבה פעמים הילדים יפתיעו אותנו ברעיונות יצירתיים. אפשר לחשוב יחד על איזה חוג מוותרים, לבדוק כיצד אפשר להיעזר בעזרה בלימודים ללא תשלום במקום שיעורים פרטיים, באילו הוצאות אפשר לחסוך, כיצד אפשר לממן טיולים או רכישות בעזרת עבודה בשמרטפות לדוגמא. השיתוף וההתייעצות של ההורים עם המתבגר מחזקים לו את ההרגשה שהוא חשוב, תורם, נחשב ומוערך במשפחה. רגשות אלה חשובים מאד לתהליך התבגרותו.
השפעה חברתית
חשוב לקחת בחשבון את השפעת הפיטורים על השדה החברתי של המתבגר: המתבגר עלול להתבייש בכך שההורה שלו פוטר. יחשוש לספר לחבריו, יחשוש להזמין חברים הביתה, יתבייש מהמחסור שיראו החברים בבית. גם השינוי ברכישות, בבילויים ובהוצאות של המתבגר משפיעות באופן ישיר על מצבו החברתי. חשוב לדבר עם המתבגר על הנושא, לשים לב לשינויים במצב רוחו ובהתנהלותו החברתית. כדאי לשתף במצב גם את מחנכת הכיתה שלו על מנת שתשים לב גם היא בשעות בית הספר להתנהלותו החברתית ולשינויים בהתנהגותו.
לסיכום ניתן לראות שגם משבר כמו פיטורים הוא הזדמנות לצמיחה, לגיבוש ולכידות משפחתית סביב ההתארגנות למצב החדש. זו הזדמנות להעצמת הילדים והמתבגרים, ונדבך חשוב בתהליך התבגרותו של המתבגר, שמקבל שיעור חשוב לחיים – כיצד להתמודד עם משבר.
הכותבת הינה מנחת הורים ומשפחה, מנחה בכירה במרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים.
מיכל שביב
052-3575475
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/madcafe1/domains/madcafe.co.il/public_html/wp-content/themes/madcafe/single.php on line 259
בעוד יומיים יחול יום הזיכרון לשואה ולגבורה. חלק
בימים אלה של שיגרת חירום, ימי מבצע "צוק
הורים יקרים, לרגל חג החירות, אני מקדישה את המילים
פיטורים במשפחה, הם אחד המשברים המשפיעים ביותר על
"מטומטמת!" "מפגר!" "טמבלית!" "מכוער!" שמעתם את זה בבית?
קבלו כמה טיפים שיעזרו לעבור חופש עם הילדים