כיצד להגן על עור הילדים מפני נזקי השמש?
בריאות, הדרכת הורים
כיצד להגן על עור הילדים מפני נזקי השמש?
השמש מלטפת ומחממת, מאירה ומחייכת ואפילו – מקרינה…
שיזוף הוא יפה… (?) יש הסבורים שזה גם בריא… (לא ולא!!!)
התינוק שערו האדים, מביע חוסר שביעות רצון ואי שקט גם בשנת הלילה, מעקצץ בעור ואולי שורף לו? גם אם האודם קל – מדובר בכוויית שמש. ולטווח ארוך – קיים בה סיכון רב וקשר ישיר ומוכח להתפתחות של סרטן העור .
בכתבה זאת אספר תחילה כיצד מגנים על העור ובהמשך אסביר על הגורמים לנזק מחשיפה לשמש וכיצד תיתכן התפתחות של ממאירות. במחקרים נמצא שהתנסות שלילית (כמו כוויות שמש בעבר) משפיעה על עמדות והתנהגות הורים כלפי הגנה על ילדיהם. התנהגות הורים זהירה כלפי עצמם עצמם מובילה להתנהגות מניעתית כלפי ילדיהם ושל הילדים המחקים אותם. ישנן מדינות בהן שבדיה שאינה שטופת שמש, שתכניות מניעה לנזקי השמש כבר מגן הילדים הובילה לשיפור. אוסטרליה – נמצאת במקום הראשון של תחלואה ותמותה מסרטן העור.
כיצד להגן על העור מפני נזקי השמש?
- חבישת כובע המגן גם על הפנים והעורף : עור הקרקפת, למרות שיש עליו שיער מכל סוג, עלול לפתח ממאירות כולל מלנומה.
- לבישת ביגוד ארוך ומגן
- הקפדה על שהייה בצל.
- שימוש בתכשירים מסנני קרינה.
על שימוש בקרם הגנה
תכשירי ההגנה מפני השמש, מכילים מסנני קרינת UV מיועדים לשימוש חיצוני על העור והם נמכרים במרקמים שונים כגון: קרם, ספריי, ג'ל ועוד. על האריזה תוכלו לראות את האותיות SPF הכוונה ל"מקדם הגנה" Sun Protection Factor – מדד לאורך זמן , המציין פי כמה זמן יארך עד שהעור יאדים לעומת תגובה טבעית של העור בשמש ללא קרם הגנה. מומלץ להשתמש במקדם הגנה SPF 30 . ערך גבוה יותר מיועד לאנשים עם עור רגיש במיוחד. מומלץ לרכוש תכשיר עמיד במים (לא מושפע מזיעה ושחייה)
חלק מהקרניים חודרות את הקרם לכן יש להימנע ככל האפשר מחשיפה לשמש בין השעות 10:00-16:00 גם אם נעשה שימוש בתכשיר הגנה.
כיצד משתמשים במקדם הגנה?
נזקים מחשיפה לשמש
השמש מלטפת ומחממת, מאירה ומחייכת ואפילו – מקרינה…
יש בה סיכון משמעותי בהיותה גורמת לסרטן בעור אשר נפוץ ביותר. המחלה הממארת השכיחה ביותר בקרב בהירי עור ברחבי העולם. בישראל למעלה מ- 10,000 (!) בני אדם מאובחנים בכל שנה כחולים בסרטן העור . כ- 900 בני אדם חולים במלנומה, שהוא סרטן עור ממאיר. סיכון לתמותה תוך חמש שנים אם לא מאבחנים מוקדם. מלנומה ניתנת למניעה אם מתנהלים נכון מגיל הילדות המוקדמת
העור הוא האיבר הגדול בגופנו. ציפוי חיצוני של הגוף. תפקידיו: הגנה על הגוף מפגיעות, מזיהומים ומקרינת השמש. מסייע בשמירה על חום גוף קבוע, לוקח חלק בסילוק חומרי פסולת באמצעות הזיעה העור מסייע בשמירה על מאזן הנוזלים בגוף. יצירת ויטמין D וכן אגירת שומן.
מבנה העור :יש בו שתי שכבות עיקריות: שכבה חיצונית – שטחית; אפידרמיס Epidermis ושכבה פנימית – דרמיס Dermis.
בשכבה החיצונית התאים הינם שטוחים ונקראים "תאי קשקש" (Sqaumous Cells.) בבסיס האפידרמיס ישנם תאי בסיס – Basal Cells. ותאים נוספים הנקראים "מלנוציטים": מייצרים פיגמנט בגוון חום –הנקרא "מלנין "- Melanin. המלנין נותן לעור את צבעו הטבעי. כשהעור חשוף לשמש המלנוציטים מיצרים יותר מלנין וגורמים שהעור הבהיר מטבעו ייראה יותר כהה, שזוף. כך העור מגן על הגוף מפני קרינת השמש. בשחומי העור מכילים התאים יותר חמר צבע – מלנין.
השכבה הפנימית של העור מכילה כלי דם, צינורות לימפה, זקיקי שיער, בלוטות שומן, בלוטות זיעה ורקמת חיבור. הזיעה מסייעת בוויסות חום הגוף ובהפרשת חומרי פסולת. מבלוטות השומן מופרש חומר שמנוני השומר על העור בפני יובש. הזיעה והשומן מגיעים ל פני העור דרך נקבוביות העור.
מהו סרטן העור?
תחילתו של סרטן בכלל וכך גם בעור היא בהתרבות בלתי מבוקרת של תאים. חלק מגידולי העור אינם ממאירים. הגידולים הסרטניים, עלולים להתפשט ולחדור לרקמות מסביבן.
הגורמים של סרטן העור
קרניים אולטרה סגוליות Ultra Violet) UV ) מהשמש
גורמים מסייעים להתפתחות הסרטן בעור הם המצאות זמן רב בשמשןכוויות מהשמש (שיזוף יתר), צבע עור בהיר במיוחד לאדומי השיער (ג'ינג'ים) , חשיפה לחומרים כימיים מסוימים (רדיואקטיבי, תרכובות ארסניק)
קיימים סוגים שונים של סרטן העור והממאיר שבהם הוא ה"מלנומה" : גידול שמקורו במלנוציטים שבעור ולכן צבעו חום כהה או שחור.
ישנו מצב "טרום סרטני" – מקדים את הסרטן. מתאפיין בהופעת כתמים מחוספסים בצבע אדום או חום באזורי העור החשופים לשמש. ( Actinic Keratosis). במקרים מסוימים עשויים כתמים אלו להיות לסרטן תאי הקשקש.
רוב מקרי סרטן העור נוצרים בשכבת האפידרמיס ונקראים BCC ( .( Basal Cell Carcinoma הגידול מתפתח באיטיות, נוטה ליצור כיבים (פצעים) ומתפשט לעיתים רחוקות מאד לחלקי גוף אחרים.
סרטן פחות שכיח הוא של תאי הקשקש SCC ((Squamous Cell Carcinoma. לעיתים רחוקות מתפשט גידול זה לבלוטות הלימפה האזוריות או לאיברים אחרים.
יש חשיבות רבה לאבחון מוקדם ולטיפול בכל סוגי סרטן העור על מנת להשיג ריפוי ולמנוע נזק מקומי והתפשטות לאיברים הסמוכים.
הסבר –קרינת UV יוצרת בעור תנאים להיווצרות סרטן: איך? היא "נאספת" על ידי ה DNA ויכולה לפגוע באזורים המשפיעים על ה"מוטציות" – השתנות התאים דבר שמוביל בהמשך להתפתחות של סרטן העור.
נמצא שחשיפה לשמש בילדות ובמיוחד חשיפה לסירוגין (שיזוף יתר עד כוויה בדרגה זו או אחרת בעור) הוא גורם הסיכון הסביבתי העיקרי להתפתחות מלנומה. שני שליש מהמלנומות נגרמות מחשיפה בחמש עשרה השנים הראשונות לחיים.
חשיפה כרונית מתמשכת לשמש, מעלה את הסיכון להתפתחות סוגי סרטן אחרים (ולא רק)
נגעים בעור שעלולים להתפתח לממאירים נמצאו יותר אצל ילדים שהיו חשופים ארבע שעות ויותר לשמש יחד עם עבר של כוויות שמש בילדות
הערות:
- הכתבה עוסקת במניעת נזקים בעור. אולם חשוב לזכור שיש להקפיד בקיץ על שתייה מרובה וחבישת משקפי שמש למניעת נזקי שמש והתייבשות.
- מקורות במאמר זה: אתר האגודה למלחמה בסרטן ומאמרים נוספים MedLine(ספרות רפואית)
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/madcafe1/domains/madcafe.co.il/public_html/wp-content/themes/madcafe/single.php on line 259
כיצד להגן על עור הילדים מפני נזקי השמש?
שעות שינה מומלצות לילדים האם הגננת בפעוטון אמורה
ביעותי לילה הילדים הקטנים – פעוטות, מתעוררים בלילה
הורים יקרים עברנו לשעון קיץ וזה אומר שהבקר
נפצים לפורים - מתחפשים, חוגגים, שמחים ו... שומעים? בחג
תולעים בטוסיק, מה עושים? הפעוטות בוכים בהשכבה, "מגרד
התינוק מתעורר באי שקט ומרגיש לך שהוא "חם"...
כאבי אוזניים מהווים סיבה נפוצה להפרעות שינה בתינוקות
תינוקות ופעוטות שאינם ישנים, אלו המתקשים סביב ענייני
התינוק שוב חולה? לא ישן בלילה כי האף
תינוק "פורח" לא רק בט"ו בשבט; שלא כמו
עייפות יתר הינה גורם שכיח לבעיות בשינה בתינוקות
שינה משותפת עם ילדים, ובמיוחד שינה עם התינוק
איך משפיעים מסכים על שינה של ילדים? שעון