לא רוצים לישון – רוצים להשתגע…
הדרכת הורים
מוכר למישהו?
הערב כבר פה, מסמן עוד יום שהגיע לסיומו. השעה כבר מאוחרת ואנחנו אחרי זמן משחק, אוכל, מקלחת, שוב ציצי/בקבוק , עיסוי (למי שאוהב) וממש ממש מוכנים לשינה .
הטלפון מצלצל והאיש היקר מבקש שנחכה לו עוד קצת כי הוא כבר ממש בדרך. מחכים… נפתחת הדלת … אבא !!!
איזה כיף. לכולם… אבא מרים על הידיים, תינוקי נותן חיוך ממיס ומיד אחריו מתגלגל מצחוק ואמא – סוף סוף יכולה לנוח רגע ולהסיר אחראיות לכמה רגעים. אבא משחק, מקפיץ, מצחיק וממצה. כבר באמת מאוחר והילד צריך לישון.
אבל רגע… לאן נעלמו שפשופי העיניים, הפיהוקים והמשיכות באוזן? האם זה אומר שתינוקי לא עייף?
מכניסים למיטה בכל זאת – "כי מאוחר "- אבל ההרדמה קשה קשה. הרבה בכי, לא נרדם, כואב הלב וכואב הגב.
למה דווקא בימים האלה משהו משתבש בהרדמה? התשובה היא עייפות יתר ופספוס חלון שינה.
רבים הבתים בהם האמהות הן שמנהלות את שגרת היום והערב והאבות מגיעים במקרה הטוב בשעה שמספיקה לשעה שעה וחצי של ערות לפני השכבה ללילה. אם שעת ההגעה קבועה, כדאי ורצוי שאבא ישתלב בטקס השינה הכולל את ארוחת הערב והמקלחת. בימים בהם ההגעה סמוכה לשעת ההשכבה, נדמה שהמפגש – איך לומר- לא מסייע אלא אפילו מבלבל .
הדילמה היא מוכרת וקבועה. האם להשכיב לפני שאבא מגיע ולפספס זמן איכות חשוב או לחכות ולהסתכן בהרדמה קשה שמלווה בעצבנות ובכי?
***
מהו חלון שינה?
כאשר אנו מדברים על חלון שינה אנחנו מתכוונים לזמן אופטימלי בו התינוק צריך לישון. כלומר, זהו מעין חלון הזדמנויות בו התינוק מוכן לשינה וקל יהיה לו להירדם . אם ננסה להשכיבו לפני זמן חלון השינה הוא יהיה מן הסתם לא מספיק עייף ויתקשה להירדם. אם נפספס את חלון השינה ונשכיבו מאוחר מדיי ניתקל במצב של עוררות מדומה. לכאורה עירני ומבסוט, אבל מהר מאד הופך עייף מדיי, עצבני וחסר שקט . במצב כזה ייקח לו הרבה זמן להירדם ולרוב התהליך ילווה בבכי. בנוסף, פספוס חלון שינה עלול להוביל גם לשינה מקוטעת ויקיצות מרובות .
כיצד נזהה את חלון השינה?
הביטו בתינוק שלכם ולימדו לזהות את זמני השינה וסימני העייפות שלו: שפשוף עיניים, משיכה באוזניים, הקשתה של הגוף, מבט חולמני, עצבנות, בכי /קיטור. כל תינוק מסגל לעצמו אחד מאלה – או שילוב- או משהו מקורי משלו:) . אצל הילדים הגדולים יותר נוכל לראות מבט חולמני, "יללנות" והיצמדות להורה. הרעיון הוא, שלרוב עם העייפות יגיע הסימן ההתנהגותי ואם נלמד לזהותו נוכל לשפר את איכות השינה וההרדמה. פיהוק אגב הינו סימן עייפות מובהק לנו המבוגרים, אך אצל תינוקות פיהוק עשוי להצביע על עייפות מתקדמת. היו אתם אלה שיוזמים את ההשכבה .
מחקרים ותצפיות בתחום שנת תינוקות מגלים כי הזמן האופטימלי להשכבה (חלון שינה) משתנה עם גיל התינוק. כך למשל, תינוק בן חמישה חודשים (הזקוק ל-15 שעות שינה ביממה וישן שלוש תנומות במהלך היום ולעתים אפילו ארבע) מייצר חלונות שינה במרווחים קטנים יחסית ואילו תינוק בן תשעה חודשים זקוק אמנם ל-14.5 שעות שינה ביממה אך פותח זמני ערות ארוכים יותר ומוותר על שנת אחה"צ.
ובאשר לאותה דילמה שעולה לעיתים תכופות בבתים בהם אבא חוזר בסמוך לשעת ההשכבה : לטעמי, זהו אחד מאותם מצבים רבים בגידול תינוק בו אנחנו לא יכולים לדרוש מתינוק להתאים עצמו לאורח חיינו אלא צריכים להתאים עצמנו לצרכיו. כשם שלא הייתם מצפים מתינוק רעב לחכות לארוחת הערב שתוגש כשאביו יגיע, כך עלינו להימנע מלמנוע שינה מתינוק עייף.
שינה ערבה ורצופה!
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/madcafe1/domains/madcafe.co.il/public_html/wp-content/themes/madcafe/single.php on line 259
מסתבר שהחל מגיל 5 חודשים, אתם יכולים ללמד
מוכר למישהו? הערב כבר פה, מסמן עוד יום