מהו גישור לגירושין?
משפחות חד הוריות
המילה "גישור" נשמעת רבות במחוזותינו בשנים האחרונות, בין אם בהקשר של גישור בדיני עבודה, דיני נזיקין, בנקאות, וגם גישור לגירושין. רבים טועים לחשוב כי גישור לגירושין הינו טיפול זוגי, ונותנים למילה "גישור" המגיעה מהמילה גשר, משמעות של חיבור בין בני הזוג המצויים במשבר נישואין. אולם לא כך הוא.
גישור לגירושין הינו הליך המתקיים ע"י מגשר יחד עם בני הזוג, ומטרתו לעזור לבני הזוג שהחליטו להתגרש- לעשות זאת באופן הסכמי, מכובד, נקי, וללא צורך במאבק משפטי בבית המשפט לענייני משפחה ו/או בית הדין הרבני.
ב 10 השנים האחרונות שיטה זו קנתה לה אחיזה במשפט שלנו, והגישור הפך להיות אחת החלופות המקובלות ליישוב סכסוכים, חילוקי דיעות וקונפליקטים בין אנשים וגם בין גופים ומוסדות, ומהווה אלטרנטיבה לניהול הסכסוך בבתי המשפט.
הגישור מבוסס על מספר עקרונות חשובים:
ניטרליות ואובייקטיביות– שבאה לידי ביטוי בכך שהמגשר הינו ניטרלי ואובייקטיבי, אסור לו להביע עמדה כלפי אף אחד מהצדדים, ולהבדיל מהשופט בבית המשפט – המגשר אינו פוסק ואינו מכריע במחלוקות, אלא רק מכוון את הצדדים, מנהל את המשא ומתן ביניהם, ומסייע להם להגיע להסכמות בדבר האופן בו ייושבו המחלוקות.
חיסיון וסודיות– כל הנאמר במהלך הגישור הינו חסוי, ונותר בין המגשר לצדדים. גם במצב בו הופסק הגישור והצדדים עברו לנהל את הסכסוך באמצעות תביעות בבית המשפט – אסור יהיה למגשר לחשוף את הדברים שנאמרו לו ע"י הצדדים, או את הסיבה להפסקת הגישור.
הידברות ישירה– כאשר בני הזוג מנהלים הליכים משפטיים בבית המשפט לענייני משפחה/ בית הדין הרבני, אין הידברות ישירה ביניהם, והתקשורת מתבצעת בין עורכי הדין של הצדדים אל מול בית המשפט. מצב זה מביא פעמים רבות דווקא להסלמה והקצנה של הסכסוך. בהליך גישורי לעומת זאת, התקשורת בין הצדדים הינה תקשורת ישירה באמצעות ובסיוע המגשר, שמעביר ולעיתים ממש מתרגם, את הדברים שנאמרים על ידי בני הזוג.
יצירתיות– בבית המשפט הצדדים ועורכי דינם כפופים לחוק היבש, ואילו בגישור המצב הו הפוך לחלוטין- הגישור הינו הליך יצירתי וגם התוצאה שלו- ההסכם אליו מגיעים- יכולה להיות יצירתית ושונה ממה שקובע החוק בעניין. הגישור מתנהל כך שבני הזוג, באמצעות פגישות משותפות עם המגשר, מכתיבים את הקצב, התוכן, והצורה הסופית של ההסכם שלהם.
במהלך השנים ערכתי בהליכי גישור הסכמי גירושין יצירתיים ביותר, שההסכמות בהם היו שונות ולעיתים הפוכות, מלשון החוק, וזאת מתאפשר כאשר הצדדים יושבים יחד איתי ומגיעים להסכמות שרצויות להם ספציפית, מותאמות להם אישית, ולא מוכתבות על ידי החוק היבש שקובע תנאים גורפים לכולם ללא הבדל וללא התחשבות בצרכים הספציפיים של אותו זוג ואותה משפחה.
איך מתנהל הגישור הלכה למעשה
הליך הגישור לגירושין מתחיל בפגישה משותפת של המגשר עם בני-הזוג, ולאחר מכן מקיים המגשר פגישה נפרדת עם כל אחד מהצדדים.
בפגישה המשותפת אני כמגשרת מכירה את הצדדים, מקבלת פרטים עליהם, על המשפחה והילדים, היקף הכספים, הזכויות והנכסים, האם יש חובות או הלוואות, וכיוצ"ב. כמו כן אני שומעת מהצדדים מה הן המחלוקות ביניהם, והאם קיימות אילו שהן הסכמות שהם כבר הספיקו לגבש טרם הגישור.
לאחר מכן מתקיימות פגישות נפרדות שלי עם כל אחד מבני הזוג, בהן כל צד מציג את נקודת מבטו על הסכסוך, האינטרסים והמטרות שלו, על מה מוכן לוותר ומה לא, ולאן הוא רוצה להגיע בסוף התהליך.
לאחר מכן חוזרים בני הזוג לפגישות משותפות עם המגשר, במטרה לגבש את ההסכמות השונות להסכם גירושין.
כפי שציינתי, אין זו הגזמה לומר שכל זוג יוצק להסכם "שלו" את התוכן הרלוונטי לחייהם, ולעיתים מתגלה כי המחלוקות פחותות משבני-הזוג חשבו, וניתן למצוא דרך משותפת לטובת האינטרסים של בני הזוג ושל ילדיהם, וההגעה להסכם גירושין כולל הינה מהירה ופשוטה יותר משבני הזוג ציפו.
היתרון המשמעותי של הגישור הוא בגמישותו הרבה שמאפשרת להגיע להסכמות יצירתיות בכל הנושאים- רכוש וכספים, מזונות, הסדרי הראיה. העובדה שההליך אינו כפוף לחוק היבש, מאפשרת לצדדים לגבש פתרונות שמתאימים לצרכים שלהם, מבלי להכתיב תוצאה מסוימת מראש.
האמור לעיל אינו מהווה חוו"ד משפטית ו/או תחליף ליעוץ משפטי.
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/madcafe1/domains/madcafe.co.il/public_html/wp-content/themes/madcafe/single.php on line 259
גירושין מהווים משבר לא פשוט בחיי הבעל והאישה
המילה "גישור" נשמעת רבות במחוזותינו בשנים האחרונות, בין
רבים טועים לחשוב שצוואה חשובה לבני 80 בלבד,
בימינו אחוזי הגירושין גבוהים מאי פעם... הסטטיסטיקה טוענת