שינוי תזונתי לילדים
תזונה ובריאות
אם גם אתם צפיתם בתוכנית "מה הילדים שלנו אוכלים?" במסגרת סדרת התכניות "המערכת" של מיקי חיימוביץ' המשודרת בערוץ 2 והגעתם להכרה שאתם צריכים לשנות את ההתנהלות התזונתית אצלכם בבית, זה הזמן להתחיל את השינוי. זאת בבחינת, אם לא עכשיו – אימתי.
אם לא צפיתם בתכנית, כהורים, מומלץ לכם להיכנס ולצפות – הלינק כאן בסוף הכתבה.
עריכת שינוי הוא תהליך לא פשוט. רוב האנשים אוהבים קביעות. כאשר הדברים ידועים ישנה הרגשת ביטחון שאותה אנחנו מחפשים. קשה לנו לשנות מקום מגורים או עבודה כי התרגלנו לדבר המוכר והידוע. שינוי הרגלים הוא קשה אף יותר. הוא דורש השקעת מחשבה, תכנון ולפעמים גם אומץ. אם הגעתם למסקנה שלמען בריאותכם ולמען ילדיכם את חייבים לשנות, מיד עולות השאלות: איך עורכים בבית שינוי תזונתי, מהיכן להתחיל?
איך לשנות את מגוון המזונות הקנויים?
* התחילו בכך שתבהירו לעצמכם מה אתם רוצים לשנות? אם מדובר בסוג האוכל שאתם קונים הביתה, הרי הדבר תלוי רק בכם. בחרו 2 מוצרים ראשונים שקיימים בבית, אותם הייתם רוצים להחליף למוצרים עדיפים מבחינת ערכים תזונתיים. למשל, בדגני הבוקר השוו את המוצר הקיים אצלכם היום בבית, למוצרים אחרים הקיימים על המדף. בדקו כמה סוכר, שומן וסיבים תזונתיים המוצר מכיל, וחפשו מוצר המכיל פחות סוכר ושומן ויותר סיבים.
* כדי להקל על השינוי בסוג הדגניים, ניתן בשלב ראשון לערב כ-50% מהדגניים החדשים עם הסוג המוכר. בהמשך לשנות את היחס ולהעלות את כמות הדגניים המשודרגים תזונתית. דרך נוספת לשפר את ההתנהלות התזונתית היא לשנות את המינון שבו אוכלים את אותו מאכל. למשל, עדיין בתחום דגני הבוקר, ניתן לחשוב על מאכלים אחרים שניתן לאכול בבוקר כמו דייסה, יוגורט עם שיבולת שועל, פירות או שייק פרי ואפילו פרוסת לחם מלא עם ממרח שאינו מתוק. כך להוריד את צריכת דגני הבוקר לפעמיים בשבוע.
החלטתם לשנות, קניתם מאכלים בריאים יותר הביתה, טרחתם והכנתם מנות מבושלות במקום לקנות את אלה המוכנות, או אפילו הקפאתם כמה מהן ליום שבו לא יהיה לכם זמן לבשל. למרות שהשקעתם והתאמצתם הילדים מתנגדים. הם עדיין מתעקשים לאכול רק את הפסטה. כדי ללחוץ עליכם הם אומרים שהם "רעבים ואין מה לאכול בבית". הלב שלכם מתכווץ ואימא אומרת: "הילד שלי רעב, איך אני יכולה לשלוח למיטה ילד רעב?"
איך לגייס את הילדים לערוך שינוי ולהפחית את התנגדותם?
הגורם המשפיע ביותר שיגרום לכם לעבור את תהליך השינוי בצורה קלה ומהירה יותר, הוא לדעתי יצירת ארוחות משפחתיות. בארוחה כזו ישנה תקשורת בין בני המשפחה. ההורים משמשים מודל לחיקוי התנהלות תזונתית בריאה ומגוונת. ישנה אפשרות לחשוף את הילדים למגוון מזונות, כי הילדים לא יושבים רק מול הצלחת שלהם עם המנות שהם אוכלים. בארוחה משותפת קיימת אפשרות לחזק ילדים על התנסות במזון חדש גם אם לא היה לטעמם. חיזוק יכולת זו יעודד את הילדים להמשיך ולהרחיב את המגוון התזונתי, ובכך לאכול יותר ירקות ופירות שתורמים לבריאותם.
עם הילדים בגיל 4 שנים ומעלה מומלץ לצפות יחד איתם בחלקים מהתוכנית. למשל בחלק שבו מודדים את כמות הסוכר בשוקו. ניתן אחר כך לגשת לשוקו במקרר הביתי שלכם או לקופסת הדגניים ולבדוק עם הילד כמה כפיות סוכר יש בכוס השוקו או בקערת הדגניים שהוא אוכל בבוקר. קחו בחשבון שכפית סוכר אחת שווה ל-5 גרם סוכר. שאלו אותו אם יש לו רעיונות איך אפשר לשתות את אותו השוקו עם פחות סוכר? אפשר להציע לו לנסות להכין ביחד שוקו ביתי עם כפית קקאו, כפית סוכר וחלב. אפשר להשתמש בחלב דל לקטוז שנמכר בכל הרשתות. בחלב זה חלק מסוכר החלב (הלקטוז) כבר מפורק לגלוקוז ולכן הוא מעט מתקתק יותר. ההבנה של הילד שהאוכל שהוא אוכל יכול להזיק לו, תעזור לגייס אותו לתהליך השינוי.
ערכו את השינוי בהדרגה. אם הילדים מספיק בוגרים אפשר לתת להם להחליט על סדר השינוי. מה מוציאים קודם מהבית, את השתייה המתוקה או את דגני הבוקר המתוקים?
הציעו הרבה אלטרנטיבות בריאות שיתנו לילדים אפשרות לאכול בריא. למשל הכינו יחד עם הילדים כדורי תמרים בשילוב בוטנים או שקדים ככיבוד לאירוח חברים.
הסבירו לילדים שכל שינוי דורש זמן הסתגלות. אני אוהבת להסביר לילדים שכמו שלרכב על אופניים דורש להתאמן תוך נפילות וקבלת שפשופים, גם לפה נדרשות חשיפות חוזרות כדי שהוא יתרגל לטעמים חדשים. מאחר שחלק מבלוטות הטעם שלנו נשחקו כתוצאה מהטעמים העזים במזון, הן צריכות להתחדש כדי שהמאכלים החדשים יהיו טעימים.
צרו זמן איכות עם הילדים כמו חוג בישול בבית. חפשו וגלו יחד איתם מתכונים חדשים המכילים את ירקות העונה והכינו אותם. ילדים שמכינים אוכל, נכונים יותר להתנסות ולטעום אותו.
אפשר לארגן תפריט שבועי שיקל עליכם את ההתארגנות בהכנת המאכלים. ארגנו תפריט שבועי של כריכים לילד (ניתן לקבל מערכת כריכים מוכנה דרך לשונית צור קשר באתר שלי). כמובילי השינוי אתם אחראים על הצבת הגבולות למספר הפעמים שהילד לוקח כריך עם ממרח מתוק לבית הספר (מומלץ עד פעם בשבוע). היו יצירתיים וחשבו על אפשרויות חדשות לכריך. למשל, טורטייה עם מילוי, צנימים קטנים לטבילה בדיפ טחינה. הכינו את הירקות בקופסא נפרדת ואסטטית. בצורה זו הכריך יישאר יבש ולא יספוג את הנוזלים הניגרים מהירקות.
לסיכום: עריכת שינוי תזונתי היא תהליך מורכב, הנוגע בצדדים רגשיים וחברתיים אצל ההורה והילד. אם אתם מרגישים שהארוחות הופכות למאבק ואינכם מצליחים להוביל שינוי, אל תרימו ידיים. ניתן תמיד לפנות לקבלת סיוע וייעוץ נוסף אצל דיאטנית ילדים.
מה הילדים שלנו אוכלים? – הכתבה המלאה >>
______________________
תרצה שני, דיאטנית שמבינה הורים
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/madcafe1/domains/madcafe.co.il/public_html/wp-content/themes/madcafe/single.php on line 259
אתם מתרגשים, קיבלתם זימון לרשום את ילדכם לגן.
אז שנכין לילדים אוכל שהם אוהבים לאכול? או שנלמד
אם גם אתם צפיתם בתוכנית "מה הילדים שלנו