שכיבה על הבטן ולמה זה חשוב?
אבהות, אמהות, הגיל הרך, הדרכת הורים, התפתחות תינוקות, לתינוקות ופעוטות
שכיבה על הבטן
הבסיס למימוש כל שלבי ההתפתחות בצורה מיטבית היא השכיבה על הבטן. כשהתינוק שוכב על הבטן היכולת להתמודד מול כוח הכבידה פחות קשה כיוון שעושה זאת באופן הדרגתי לעומת זאת כשהתינוק נמצא על הגב בתחילת דרכו קשה לו להתמודד עם כוח הכבידה אז הוא נשאר פרוס על הריצפה והמאמץ הרבה יותר קשה. משכיבה על הבטן התינוק לומד לעשות מגוון דברים לפי שלבי ההתפתחות:
- להרים את הראש מאוד חשוב כיוון שהרמת הראש יוצרת את עקומת הצוואר
- להישען על המרפקים ומזדקף מעט (מתחיל לחזק את חגורת הכתפיים)
- מתחיל להתהפך (ואז לומד גם לעשות זאת מהגב לבטן שזה לא פחות חשוב)
- עובר לזחילת גחון ע"י משיכה עם הידיים ודחיפה בעזרת הרגליים. עקומת עמוד השדרה במותניים מתהווה.
- עליה לעמידה על שש
- עמידה על שש מובילה לישיבה בהסבה
- הליכת דוב ( על ארבע)
- עמידה והליכה.
כל השלבים למעלה הם בעצם שלבים שרצוי שהתינוק יעבור כיוון שבכל שלב קיימים מרכיבים המכינים אותו לשלב הבא וכך יממש באופן איכותי ומאורגן את השלבים ההתפתחותיים. במידה והתינוק מדלג על שלב התפתחותי הוא מוצא דרך לפצות על העיכוב או הקושי אך זה עלול להשפיע על המשך ההתפתחות.
חשוב להבין שיש קשר מאוד ישיר בין שכיבה על הגב לשכיבה על הבטן. השכיבה בשני הצדדים צריכה להיות מאוזנת כך שבמצב ערות התינוק יכול לשכב על הבטן (אפילו כמה דקות) ובמצב שינה על הגב.
השרירים הזוקפים (אלו שגורמים לנו להזדקף – בגב) חייבים להיות בדואליות ביחד עם השרירים הכופפים (אלו שגורמים לנו להתכופף – בבטן). כעובר הוא נמצא בתנוחה עוברית מכופפת, סגורה ולכן הם מרגישים מאוד בנוח בשכיבה על הבטן כשהם בני יומם כך שכל גופו של התינוק מקבל מגע מהמשטח עליו הוא נמצא והיכולת לסנן גירויים, אליה הוא נחשף בבת אחד, מאפשרת לו לשמור עד כמה שאפשר בצורה אופטימלית על הנינוחות והביטחון. כשהתינוק שוכב על הגב כמות הגירויים עצומה ולא קיימת אצלו היכולת לסנן את הגירויים, כל העולם חשוף לפניו בבת אחת. בשכיבה מרובה על הגב לאחר זמן נוצרת תבנית של זקיפות יתר ונוקשות בבית החזה והידיים לא מגיעות לקו האמצע בשל התמודדות עם כח הכובד. לכן חשוב ליצור את האיזון בין שכיבה על הבטן והגב.
כיצד מעודדים שכיבה על הבטן?
אין ספק שתינוק שרגיל לשכב על הגב יביע תסכול, ייאוש, בכי ואף כאב אם ישכיבו אותו על הבטן. למידה של הגוף צריכה להתבצע כשהתינוק פנוי לכך. אין למידה בזמן בכי ולכן התהליכים מבוצעים בצורה חווייתית ונינוחה לאם ולתינוק.
כיצד עושים זאת?
כמו שאמרנו חשוב שיהיה איזון בין השקיקים הכופפים לזוקפים. אנו מתחילים משכיבה על הגב טופחים מעט על בית החזה עם כף יד כעורה כדי לרכך את בית החזה. לאחר מכן אפשר לאחוז בשוקיים ולהרים את הרגליים לכיוון הראש ולרדת חוליה אחר חוליה ( מלמד את התינוק לכפוף כשהוא נמצא על הגב). לערסל את התינוק בידיים (כששני הידים מקדימה – בקו האמצע) או במנשא בד, לתת לו לשכב בפוף. כך אנו גורמים לתינוק להתערסל וכל זה כשהוא עדיין על הגב.
כדאי לשלב דיבור, עידוד ואף שיר שהתינוק אוהב כדי להפוך את תהליך הלמידה לזמן איכות פורה.
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/madcafe1/domains/madcafe.co.il/public_html/wp-content/themes/madcafe/single.php on line 259
בתרבויות פרמיטיביות התינוק הוא חלק אינטגרלי מהחיים. ניתן
אף אחד לא נולד סימטרי, עם זאת כשמדובר
הרגלים... זה לא מפחיד כמו שזה נשמע
לא פעם אני מדגישה בפני ההורים עד כמה
שכיבה על הבטן הבסיס למימוש כל שלבי ההתפתחות
חשיבות הערסול לתינוק בן יומו ובכלל המעבר מעולם
רפלקסים איתם אנחנו נולדים התינוק נולד עם מערכת
איך להרים תינוק? מסתבר שרובנו מרימים את התינוק שלא