היכרות וגילוי הצליאק הראשון במשפחה
צליאק וגלוטן תזונה
צליאק במשפחה
נעים מאוד, זהו הפוסט הראשון בבלוג חדש שאני מקווה שיפנה להרבה אנשים שחלקם חיים כמונו עם צליאק ובעיקר להרבה שיש להם מכרים וחברים עם צליאק וכל מי שמתעניין במה זה "עולם הצליאק" על כל המשתמע מכך.
המטרה היא חשיפה אישית יותר עם התמודדות עם צליאק בחיי היום יום, הסברים על הצליאק, מתכונים מומלצים שניסינו, מוצרים שאהבנו, ובעיקר העלאת המודעות וההבנה בנושא.
אז איך אני ומשפחתי קשורים לצליאק?
תמיד כל סיפורי האלרגיות למיניהם ואי הסבילות למאכלים מסוימים עברו ליידי, הייתי מאוד מודעת לקיומם אבל בזה זה הסתכם.
יש לנו שתי בנות – ליהי בכיתה ו' שחגגה בת מצווה בדיוק לפני חודש ומאי בכיתה ג' בת 8.5.
מאי מגיל צעיר מאוד סבלה מכאבי בטן שונים ומשונים, אני זוכרת שבגיל שנתיים הגדלתי לעשות ודרשתי מרופאת הילדים לבדוק נוגדנים לצליאק, עוד לפני שבכלל הבנתי את משמעות העניין לעומקו. אבל בגיל שנתיים לא היו נוגדנים, וגם כאבי הבטן לא היו ממש קריטיים להמשך בדיקות ומעקבים וכך חלפו השנים. לקראת גיל 6 החלטתי שוב דיי ביוזמתי ללכת לרופא הילדים ולבקש בדיקות דם כי היא נראתה לי חיוורת במיוחד, וכמובן צדקתי, התברר כי רמת ההמוגלובין שלה הייתה נמוכה מאוד והרופא נתן לנו טיפות בבקבוקי ברזל (כמו שנותנים לתינוקות). כעבור שלושה חודשים בודקים אם יש שיפור.
הבדיקה הזאת בדיעבד התגלה כנקודת המפנה, מכיוון שהבדיקה לא הצליחה, (דם קרוש) זאת היתה בדיקה בדקירה באצבע ומאי בגיל 6 מאוד מאוד חששה (דיי היסטרית בעצם) מכל בדיקה והיה מאוד מרגיז להבין שנצטרך "לדקור" שוב…
אז שוב ביוזמתי אמרתי לרופא, היות ושוב צריכים לבצע בדיקת דם, אולי נעשה בדיקת דם רגילה מקיפה יותר ובה נבדוק גם נוגדים לצליאק?! אז זה לא היה פשוט אבל הבדיקה נעשתה וכמו שחששתי הנוגדנים זינקו והופ – פה כבר באמת יש חשש לצליאק.
חשוב להבין שכשמגלים נוגדים אין זה אומר בוודאות שיש צליאק. השלב הבא הוא לקבל הפנייה מרופא גסטרו לבדיקת גסטרו או בשמה המלא: " גסטרו-גסטרוסקופיה-דואודנוסקופיה". בבדיקה הזאת (שנעשית לילדים בהרדמה מלאה!!!) מחדירים צינור דרך הגרון, שם רואים מה קורה בפנים, מוציאים ביופסיות ממקומות שנראים חשודים ובעיקר מהתריסריון. מהדגימה זו שוללים או מאשרים צליאק.
חשוב לציין למי שרק גילה נוגדנים: רצוי להקפיד ולהמשיך לאכול גלוטן עד הבדיקה, שכן הורדת מינוני הגלוטן בגוף עלולים לתת תוצאה שגויה בביופסיה, ולכן גם אם משוכנעים שיש צליאק ויש כאבים ורוצים לעשות את הביופסיה, אסור להפסיק עם הגלוטן לפני הבדיקה.
עם מאי הייתי כל כך בטוחה שזה זה, שפשוט כבר בערב לאחר הבדיקה התחלתי להכין אותה ולהרגיל אותה לרעיון.
בהמשך- המשך תגליות ואיך התחלנו….. ואפרט גם: מה אפשר ואי אפשר לאכול עם צליאק (וגם מתכון ללא גלוטן)
אז מה זה למעשה צליאק – מויקיפדיה (מה לעשות אני לא מחדשת פה כלום….)
צליאק -היא מחלה הנובעת מרגישות לחלבון בשם גליאדין, המרכיב, יחד עם חלבון נוסף בשם גלוטנין, את הגלוטן המצוי בדגנים מסוימים.
צליאק היא מחלה אוטואימונית. תאי מערכת החיסון מזהים בטעות את הגליאדין שנספג בתאי הדופן הפנימית של המעי הדק כגוף זר. תאי מערכת החיסון של החולה תוקפים את תאי המעי וגורמים בכך להפרעה בספיגת מזון.
אז מקווה שהעשרתי את ידיעותיכם בנושא הצליאק, ומבטיחה פוסט קליל יותר בהמשך כי חייבים בסיס רציני לנושא חשוב כל כך:)
בברכה ובריאות,
איריס
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/madcafe1/domains/madcafe.co.il/public_html/wp-content/themes/madcafe/single.php on line 259
לאחרונה שמתי לב שעל המדפים בסופרים נוספו מגוון
עוגת ביסקוויטים וגבינה ללא גלוטן לפעמים כדאי ורצוי
לכבוד שנת הלימודים החדשה שממש בפתח, ולקראת החזרה
במסגרת החופש הגדול וחובותיי לבנות, הכנו עוגיות שוקולד
חזרנו לא מזמן מירושלים שם התקיימה הבוקר ההפגנה
יש פה מישהו שלא אוהב בראוניז שוקולד עסיסיים
מתכון קל להכנה לחטיף זיתים (ללא גלוטן כמובן)
מאיצ'וק שלי חוגגת 9 באמצע חודש הבא והחלטנו
כמו שהבטחתי בפוסט הקודם על סוגי הקורנפלקס אביא