חשיבות הערסול לתינוק בן יומו ובכלל
הגיל הרך, התפתחות תינוקות, להורים, לתינוקות ופעוטות
חשיבות הערסול לתינוק בן יומו ובכלל
המעבר מעולם הרחם לעולם האמיתי הוא מאוד פתאומי, ברחם הרעשים מאוד עמומים בשל מי השפיר (כמו בבריכה), העובר חשוף לרעשים מונוטוניים כמו מערכת כלי הדם ופעימות הלב, מערכת העיכול משמיעה רעשים והוא מקבל עיסוי עמוק מאיבריה הפנימיים של האם ותנוחתו הייתה מעורסלת במשך זמן רב.
כשהעובר מגיח לאוויר העולם הוא נולד עם ידיים פרושות לצדדים – רפלקס מורו. מגיע למקום מואר, רועש וקר, מזיזים אותו ממקום למקום, צריך להתמודד מול כוח הכבידה, בודקים, שוקלים, דוקרים ועוד…
הסביבה יכולה להיות מלאת גירויים, ריחות, רעשים, תנועות ופרצופים מטושטשים עלולה להיווצר הצפה חושית שיכולה לגרום לבכי, תסכול, חוסר שקט ועוד
במעבר בין שני העולמות עולם הרחם לעולם בחוץ חשוב לתת לתינוק עוד קצת "זמן רחם" בחוץ. וכאן נכנסת חווית הערסול שהיא חשובה מאוד להמשך התפתחות מיטבית עבור התינוק.
אופני ערסול שונים:
ערסל במצב מאוזן – הזרועות שלנו תומכות בחגורת הכתפיים והאגן כשהחלק המרכזי שוקע, פרקי כף היד משוחררות על מנת למנוע דלקות בשורש כף היד. באופן זה ניתן לערסל בידיים ובמנשא בד. חשוב להקפיד על סימטריה ולהחליף צדדים כדי שלא תיווצר העדפת צד והטייה של הראש.
ערסול בטן לבטן – תנוחה זו היא מעין המשך לתנוחה בה היה התינוק בבטן, רק שהראש נמצא למעלה. בטן האם מוצמדת ללבטן התינוק כשהתינוק נמצא במצב מכווץ, רגליו נמצאים לצידי גופו מכופפים (כמו רגלי צפרדע) וידיו בצדדים, ניתן לאחוז בתינוק כך אך הכי נוח שהוא יהיה במנשא בטן לבטן, תנוחת נשיאה זו נקראת נשיאת קנגורו המתאימה לכל תינוק ובמיוחד לפגים.
ערסל במצב אנכי – כשהפנים פונים כלפי חוץ, כשגבו מופנה אלינו. אנו תומכים עם האמה מתחת לברכיים ויד שניה על החזה. משתדלים שהראש יהיה במרכז החזה ואנו מרימים מעט את האגן כדי ליצור כפיפה באזור הגב. תנוחה זו אהובה על התינוקות ולעיתים ידועה בהרגעה של כאבי בטן, גזים ואף בכי.
תנוחת הערסול חשובה מכמה סיבות:
- כשתינוק מעורסל (בשכיבה) הוא חווה את רפלקס מורו ממקום בטוח ומוגן שעוטף אותו. הגירוי פחות עוצמתי והתגובה לרפלקס מתונה.
- התינוק מקבל חשיפה לתנועה במרחב ממקום מוגן ובטוח אם זה כשהאם נושאת אותו בידיה / במנשא כי הוא מרגיש גם את האם ונמצא איתה בקשר עין (ערסול בשכיבה) ומעודד תקשורת.
- הערסול מאפשר לתינוק לקרב את הידיים לקו האמצע ועם הזמן להכניס אותם לפה שזהו שלב התפתחותי מעולה – כך הוא חווה את העולם – דרך הפה. בערסול אנכי עוזר למקד את מבטו וליצור חיבור עם הסביבה.
- הערסול משפר את השכיבה על הבטן – הכפיפה שנוצרת כתוצאה מהערסול מאריכה את השרירים הזוקפים ומכווצת את הכופפים וכשהתינוק על הבטן הכופפים מתארכים והזוקפים מתכווצים. ישנו דיאלוג בין שרירים אלו ודיאלוג זה חייב להיות מאוזן.
- הערסול מקל על כאבי בטן וגזים, בעיקר אם אנו מערסלים במשך היום אז התינוק לומד להרפות את שרירי הבטן בעוד כשהוא שוכב על הבטן
- ניתן לערסל בפוף/פוך/כרית נוצות/ערסל ועוד…
לסיכום
הערסול חשוב לתינוק בן יומו ובכלל גם לתינוקות, פעוטות ואף ילדים כדי שתהיה להם היכולת לוותר על שליטה להשתחרר ולהתמסר
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/madcafe1/domains/madcafe.co.il/public_html/wp-content/themes/madcafe/single.php on line 259
בתרבויות פרמיטיביות התינוק הוא חלק אינטגרלי מהחיים. ניתן
אף אחד לא נולד סימטרי, עם זאת כשמדובר
הרגלים... זה לא מפחיד כמו שזה נשמע
לא פעם אני מדגישה בפני ההורים עד כמה
שכיבה על הבטן הבסיס למימוש כל שלבי ההתפתחות
חשיבות הערסול לתינוק בן יומו ובכלל המעבר מעולם
רפלקסים איתם אנחנו נולדים התינוק נולד עם מערכת
איך להרים תינוק? מסתבר שרובנו מרימים את התינוק שלא