המקום הבטוח שלנו לאחר הלידה
הריון ולידה
וְחַנָּה, הִיא מְדַבֶּרֶת עַל-לִבָּהּ–רַק שְׂפָתֶיהָ נָּעוֹת, וְקוֹלָהּ לֹא יִשָּׁמֵעַ; (שמואל א'/ פרק א')
כשבנותיי משחקות, אני רואה שהן עסוקות בחיפוש מרחב פרטי. הן תמיד יבחרו לשחק באוהל, מתחת לשולחן ב"הבית של יעל", מתחת לשמיכות או לסדין. אני רואה אותן מתמוגגות מהחופש ליצור להן גבולות, ואת האיזון שלהן בין האור לחושך, בין החוץ לפנים.
היכן נמצא המרחב המוגן שלנו? בעולמנו הפנימי? בשתיקתנו? האם במעשינו? בהתנהגותנו? מדוע כל כך קשה (ובלתי אפשרי לעתים) לשתף בקושי, להוציא אותו החוצה ולמצוא, כמו ילדינו החכמים, את המארג הקסום המתאים רק לנו?
אנחנו גדלות עם העצה הנצחית שאת הכביסה המלוכלכת מכבסים בבית, בחדרי חדרים, ומתמקמות בהתאם בעולם.
אנחנו מגיעות אל הלידה יחד עם הנערות והילדות שהיינו פעם, מעבר לפינה. שלובות זרועות אנו צועדות: האישה, הנערה והילדה שהיינו לעבר האופק המפחיד והבלתי נודע, יחד עם כל מערך הערכים, האמונות והדפוסים שסיגלנו לעצמנו, וגם אלה שעברו אלינו בירושה מימים ימימה. לא מן הנמנע שאם היינו בעברנו ילדות או נערות שמרחבן המוגן הנו קדושת ההסתרה והחבאת הקושי, כך יהיה גם לאחר הלידה, בוודאי כשאנחנו גדלות בתרבות שמקדשת את הגבורה, האומץ והשמחה למראית עין. אנחנו מכבסות הררי כביסה-חיצונית ופנימית, ונקברות במחוזות האוטומט.
המרחב המוגן שבנינו לאורך כל חיינו נשבר בבת אחת, ובמקרים רבים- ללא הכנה מוקדמת.
אנחנו חוששות שמה שיש לנו לומר ימוטט את העולם ואותנו במידה ונשתף. אנחנו מרגישות אשמות, מלקות את עצמנו על תחושותינו בחדרי חדרים ומרגישות לבד, מתבוססות בביצת הייאוש ולעתים טובעות בה.
לא מגיע לנו לטבוע.
אני טוענת שהמרחב המוגן האמיתי שלנו כנשים לאחר הלידה נמצא, בין השאר, בכוח הקהילה והשיתוף, אותו הכוח שהיה שזור באופן טבעי וכה נכון בחיי תרבויות עתיקות.
שם מחלחלת בנו ההבנה שאנחנו לא לבד בתחושות הללו, שאנחנו מכבסות כביסה הדומה מאוד לזו של אחרות, שהקושי שלנו לאחר הלידה לגיטימי ככל רגש אחר שיעלה. אנחנו מבינות שרוב הנשים חוות קושי רגשי לאחר הלידה, ושחוויה כזו הנה כמעט בלתי נמנעת במציאות שבה קערת חיינו נהפכת על-פיה לחלוטין.
איך לא נחוש קושי כשקורה אירוע המטלטל את הגוף והנפש בעוצמות כה גדולות, כשמתרחשת טראומה שכזו לגוף ולנפש?
אני מזמינה אתכן, נשים לאחר הלידה שחוות קושי או מועקה, לשתף בתחושותיכן גורם אחד לפחות נטול שיפוטיות שבו אתן בוטחות. הוא יכול להיות אנושי או וירטואלי, מוכר או זר, בעילום שם או בשמכם המלא, ומאמינה שתחושו את הלב מתרחב ואת המרחב המוגן מתגמש ומעמיק.
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/madcafe1/domains/madcafe.co.il/public_html/wp-content/themes/madcafe/single.php on line 259
איך תוכלי להתחבר אלייך ואל בסיס האם שלך
הלידה הראשונה כשחזרתי הביתה לאחר הלידה הראשונה שלי
וְחַנָּה, הִיא מְדַבֶּרֶת עַל-לִבָּהּ--רַק שְׂפָתֶיהָ נָּעוֹת, וְקוֹלָהּ לֹא
אני משתפת כאן קטע מתוך ראיון שערכתי לגבי
הצל הוא כל מה שעצוב, מלחיץ, מפחיד ומכביד.