התהליך הרגשי של ילדים בהתמודדות עם גירושין
משפחות חד הוריות
איך ילדים מתמודדים עם משבר הגירושין במשפחה?
גירושין אינו דבר קל להתמודדות עבור אף אחד מהנוגעים בדבר – לא להורים ובטח לא לילדים, אשר לא לקחו חלק בתהליך ולא בחרו בפרידה של הוריהם. הספרות הפסיכולוגית מתארת את התהליך הרגשי שעובר ילד שחווה את גירושיי הוריו כדומה לשלבי האבל. שלבים אלו הם – הכחשה, כעס, התמקחות, עצב וקבלה.
השלבים הם לאו דווקא ליניארים, כלומר באים אחד אחרי השני בסדר מסוים, אלא יותר ספירלים – כלומר, ילד יכול לחוות כל שלב בכל זמן, ולעיתים חוזר על התהליך שוב ושוב בגילאים ושלבים התפתחותיים שונים.
בשלב ההכחשה הילדים מסרבים להאמין שהוריהם נפרדים, ואם ההורים כבר נפרדו – הם מפנטזים על חזרתם יחד כזוג. פנטזיה זו יכולה להישאר אצל הילדים לאורך שנים רבות. בקליניקה, אני רואה כי ילדים לעיתים נאחזים בסיטואציות קטנות (כמו ההורים חייכו אחד לשני, או אבא נישאר היום שעה בבית לדבר עם אמא) כעדות לכך שההורים אוטוטו חוזרים.
בשלב הכעס ניתן לראות התנהגות מוחצנת של הילדים, הם יכולים להביע תרעומת על כך שההורים לא ניסו להישאר יחד, ועל כך ש"הרסו את חייהם" בגירושין.
בשלב ההתמקחות הילדים מנסים לבטל את הגירושין באמצעות מחוות התנהגותיות, למשל – מנסים להשיג ציונים טובים יותר, מקפידים לבצע את מטלות הבית וכדומה. בגילאים הצעירים יותר הילדים חווים את עצמם כמרכז העולם, ולכן הם עשויים להאמין שהגירושין קרו בגללם או בגלל התנהגותם, ובאותה מידה אם הם יתנהגו יפה ההורים יחזרו.
בשלב העצב הילדים מוצפים בעצב אשר מתבטא בכל אספקט בחייהם – בבית ספר, בפעילויות פנאי ובבית. הם עשויים להיראות קודרים יותר, ואולי אף לא מרוכזים. אין מדובר כאן בהפרעת קשב וריכוז, אלא מדובר בקושי רגשי אשר מקשה עליהם להתרכז בפעילויות היומיומיות שלהם.
שלב הקבלה מגיע לאחר שהילדים עברו כברת דרך רגשית וכן קיבלו פרספקטיבה על הגירושין, כך שהם מסוגלים לראות גם את הצדדים החיוביים שבגירושין, וכי הם היו לטובתם של כל הנוגעים בדבר. המסוגלות להגיע לקבלה מאפיינת ילדים בוגרים יותר, ולעיתים היא תגיע אפילו רק בגיל מבוגר.
חשוב לשים לב לתפקודו של הילד בבית, עם החברים ובמסגרות החינוכיות. אם אתם חשים שתפקודו של ילדכם השתנה לרעה באחד או יותר ממקומות אלו, או אם ילדכם נהייה מופנם יותר, מסתגר, ואינו משתף אתכם, מבוגרים אחרים או את חבריו במה שעובר עליו – אלה עשויים להיות סימני אזהרה לכך שילדכם מתקשה להתמודד עם מה שקורה, וכדאי להתייעץ עם איש מקצוע.
האם גירושין יכולים להועיל לילדים? >>
________________________________________________________________________________
מעיין ביטון הינה עו"ס המוסמכת לטיפול רגשי (פסיכותרפיה) בילדים ונוער, ועוסקת גם בהדרכת הורים והנחיית קבוצות. היא מתמחה בטיפול בילדים ונוער להורים גרושים. לפרטים נוספים היכנסו לאתר: http://www.maayanbiton.co.il
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/madcafe1/domains/madcafe.co.il/public_html/wp-content/themes/madcafe/single.php on line 259
5 טיפים להורים גרושים - לצלוח את החגים
הדרכים בהן גירושין מועילים לילדים כשמדברים על גירושין,
איך ילדים מתמודדים עם משבר הגירושין במשפחה? גירושין
לפני כמה זמן הייתי במפגש חברתי עם ילדים
תנו לילדים הזדמנויות להביע את מה שהם מרגישים.
בשבוע שעבר הייתי בפגישה אחרונה עם מטופלת, ילדה
כל ההורים רוצים שבמידה וילדיהם חשים עצובים או
שגיאות נפוצות של הורים גרושים גירושי הורים הם אירוע